Latar Belakang dan Pengenalan

Pemandangan Udara Hospital
Pemandangan Udara Hospital

Latar Belakang

Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) antara universiti bereputasi di Malaysia yang pesat membangun sejak penubuhannya pada 13 Ogos 2002 dan dimiliki sepenuhnya oleh Yayasan Pendidikan UTAR. UTAR berjaya ditubuhkan hasil daripada sokongan pihak kerajaan, industri, syarikat, penjaja, pemandu teksi, dermawan, pesara dan orang awam. Dengan sokongan dan sumbangan daripada pihak ini, UTAR berkembang secara pesat sejak penubuhannya dan kini beroperasi di kampus Kampar dan Sungai Long.

Sejak penubuhannya, UTAR berkembang secara pesat dan pantas melangkaui jangkaan. Dengan pengambilan pertama seramai 411 orang pelajar sahaja, bilangan penuntut UTAR kini telah mencapai seramai 21,000 orang mengikuti lebih daripada 131 program pengajian yang merangkumi program pengajian Asasi, Sarjana Muda, Sarjana dan Falsafah Kedoktoran. Setakat ini UTAR mempunyai seramai 77,000 alumni yang terdiri daripada golongan usahawan yang berjaya, pengarah syarikat antarabangsa, profesional, tokoh masyarakat yang kini menyumbang kepada pembangunan masyarakat dan negara.

Yuran berpatutan UTAR telah menyediakan peluang pendidikan kepada ramai pelajar yang telah menamatkan pengajian dan maju untuk meningkatkan kualiti kehidupan keluarga mereka. Perkara ini semestinya tidak mungkin berlaku tanpa sokongan berterusan daripada penderma, penaja, alumni dan ahli masyarakat yang menyokong UTAR selama ini. UTAR menyediakan pendidikan berkualiti dan mampu milik secara konsisten yang menumpukan kepada kecemerlangan dalam pengajaran dan penyelidikan serta menegakkan prinsip kukuh pendidikan yang baik untuk memenuhi keperluan sumber manusia negara.

UTAR sentiasa berusaha mencari jalan untuk maju, berkembang dan menyusun strategi untuk masa depan. Pada ketika ini, UTAR sedang menubuhkan sebuah hospital di Kampus Kampar yang menawarkan perkhidmatan perubatan Barat, Tradisional serta Perubatan Komplementari termasuklah Perubatan Cina, Ayurveda dan Melayu. Hospital ini juga akan menyediakan latihan klinikal untuk pelajar-pelajar perubatan dan sains kesihatan MK FMHS.

Pintu masuk Hospital UTAR (Gambaran artis)
Pintu masuk Hospital UTAR (Gambaran artis)

Pengenalan

Pada 16 November 2009, UTAR telah menubuhkan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan M. Kandiah di Kampus Sungai Long UTAR menawarkan Sarjana Muda Perubatan dan Sarjana Muda Pembedahan (MBBS) dan ijazah sarjana muda dalam Perubatan Cina, Kejururawatan dan Fisioterapi. Kumpulan pertama pelajar MBBS, Fisioterapi dan Kejururawatan telah menamatkan pengajian pada tahun 2015 manakala kumpulan pertama pelajar Perubatan Cina menamatkan pengajian pada tahun 2016. MK FMHS juga memperkenalkan program Sarjana Sains Perubatan dan Doktor Falsafah (Sains Perubatan) pada 2011.

Bermatlamat untuk mendidik dan melatih pelajar-pelajar bidang perubatan yang berkualiti tinggi, penubuhan hospital yang diurus sepenuhnya oleh UTAR semestinya merupakan satu langkah yang bermakna dan penting. Melatih pelajar dan kakitangan mengenai prosedur dan teknologi terkini dalam menyediakan rawatan untuk pesakit dan perubatan terbaik serta menyumbang kepada kesihatan keseluruhan masyarakat akan menjadi keutamaan UTAR.

Cadangan penubuhan hospital itu adalah satu langkah yang tepat pada masanya dan juga tidak dapat dielakkan kerana UTAR turut menawarkan program ijazah perubatan di MK FMHS sejak penubuhannya. Hospital itu bukan sahaja akan menawarkan perkhidmatan perubatan asas dan pakar yang berpatutan dan berkualiti kepada pelajar dan orang ramai, tetapi juga menyediakan latihan klinikal untuk pelajar MBBS, TCM dan Sains Kesihatan di Fakulti.

Blok Perubatan
Blok Perubatan
Pusat Perubatan Tradisional dan Komplimentari
Pusat Perubatan Tradisional dan Komplimentari
Tapak Hospital
UTAR Kampus Kampar merupakan lokasi yang ideal untuk pembinaan hospital dengan pemandangan yang indah serta keluasan tanah yang sesuai. Bandar Kampar terletak berhampiran dengan komuniti-komuniti berdekatan seperti Ipoh, Gopeng, Tapah, Proton City, Tanjung Malim, Teluk Intan dan Malim Nawar yang dijangka dapat memanfaatkan perkhidmatan Hospital UTAR.
Pembangunan Hospital
Projek ini merangkumi fasa awal kompleks hospital yang dilengkapi dengan 250 buah katil untuk Perubatan Barat dan 100 buah katil untuk TCM, serta tambahan 250 buah katil untuk fasa akan datang. Perkhidmatan dalam bidang Perubatan Barat, Tradisional dan Komplementari akan disediakan termasuklah Perubatan Cina dan Perubatan Ayurveda.

Projek ini akan merangkumi kemudahan untuk rawatan pesakit luar dan pesakit dalam, ujian-ujian diagnostik dan rawatan, sokongan perubatan dan bukan perubatan, penyelidikan dan pendidikan,

kakitangan, pelajar, dan pusat-pusat pentadbiran.
Fungsi Hospital UTAR
 • Hospital tidak berasaskan keuntungan
 • Perkhidmatan lanjutan sub-khusus
 • Perkhidmatan rujukan sekunder dan tertiari, termasuk perkhidmatan TCM
 • Perkhidmatan pemulihan dan penjagaan jangka panjang
 • Perkhidmatan komprehensif kepada orang dewasa, wanita dan kanak-kanak, serta bayi baru lahir
 • Penyelidikan dan pembangunan klinikal
 • Latihan klinikal - mahasiswa, siswazah, pendidikan perubatan yang berterusan
Perkhidmatan Pakar Biasa
 • Pembedahan am
 • Perubatan am
 • Obstetrik & Ginekologi
 • Pediatrik
 • Ortopedik
 • Pakar radiologi
 • Anestesiologi
 • Telinga Hidung Tekak
 • Patologi

 

Bidang Khusus Perkhidmatan Pakar
 • Pembedahan lubang kunci dan robotik
 • Perkhidmatan radioterapi untuk kanser
 • Perkhidmatan kardiovaskular & kardiotoraks
 • Sel stem untuk ubat regeneratif
 • Terapi berasaskan sel lanjutan cth imunoterapi menggunakan sel imun
 • Penjagaan strok lanjutan

 

Tadbir urus & Operasi
 • Dimiliki sepenuhnya oleh Yayasan Pendidikan UTAR – Institusi bukan untuk keuntungan
 • Diuruskan oleh Lembaga Pengurusan Hospital dengan Ketua Pegawai Eksekutif / Pengarah Perubatan sendiri
 • Caj dan bayaran yang berpatutan untuk perkhidmatan
 • Sokongan kebajikan untuk pesakit tidak mampu membayar kos rawatan yang berkelayakan
 • Hospital pakar menawarkan rangkaian perkhidmatan yang komprehensif sebagai alternatif kepada Hospital Ipoh, hospital utama peringkat negeri
Kos Projek
Keseluruhan kos pembinaan, kemudahan dan peralatan dianggarkan berjumlah RM330 juta.

Sumbangan

UTAR ditubuhkan sebagai sebuah Universiti tidak berasaskan keuntungan hasil sumbangan daripada para dermawan, para penyumbang dan orang awam. Oleh itu, hospital ini juga akan beroperasi sebagai sebuah hospital yang tidak berteraskan keuntungan dan bersifat mandiri untuk menyediakan perkhidmatan perubatan yang berpatutan dan berkualiti kepada orang ramai.

Sokongan dan sumbangan anda bagi projek hospital ini akan memberi manfaat kepada pelajar-pelajar sains perubatan dan kesihatan, masyarakat dan negara. Projek yang bermakna buat semua

ini memerlukan sokongan dan sumbangan dari semua pihak.

Sumbangan tuan/puan amat kami hargai dan sebarang jumlah yang didermakan akan menyumbang kepada pembangunan hospital untuk menyediakan perkhidmatan perubatan kepada rakyat dan latihan klinikal kepada para pelajar.

 

Sumbangan boleh disalurkan melalui:

 
 
2. Sumbangan boleh dibuat dengan cek yang ditujukan kepada UTAR EDUCATION FOUNDATION dan dihantar ke:
 

Chancellery
Level 10, KB Block
UTAR Sungai Long Campus
Jalan Sungai Long, Bandar Sungai Long
43000 Kajang, Selangor
Tel: +603-9086 0288 Ext: 888
E-mel: lsjen@utar.edu.my / Tel:  016-4150325 (Mr Lim Swea Jen)

 
3. Pemindahan dalam talian atau cek melalui bank boleh dibuat terus kepada akaun berikut:
 
Nama Akaun: UTAR EDUCATION FOUNDATION 
No. Akaun: 3171115615 
Nama Bank: Public Bank Berhad
 

Sila e-melkan nama anda, Tel. No., No. IC, alamat dan salinan slip pemindahan/ slip bank-in untuk menerima resit pengecualian cukai.
Sila nyatakan Sumbangan untuk Hospital UTAR di belakang cek dan dalam e-mel anda.